Husordensregler


       Ordensregler for Borettslaget Østre skolepark

Rev. mars 2023

  1. Innledning

Andelseiere og beboerne i Østre Skolepark er i fellesskap ansvarlige for at eiendommen holdes i god stand og borettslagets omdømme er best mulig. Det er også beboerne selv som må sørge for at ordensreglene overholdes.

Borettslaget ønsker å holde høyt fokus på helse, miljø og sikkerhet. Ordensreglene er laget for å oppnå et godt bomiljø for alle beboerne med trygghet for hva som er tillatt og ikke.

Ordensreglene  inngår som en del av reglene til borettslaget. Brudd på reglene er å betrakte som mislighold av eierforholdet. Det vises for øvrig til vedtektene som inneholder bestemmelser om borettslagets og den enkelte beboers plikter og ansvar.

Melding fra styret eller forretningsfører, ved rundskriv, e-post eller oppslag, gjelder på samme måte som ordensreglene.

Forslag til endringer av ordensreglene skal sendes styret. Endring av ordensreglene vedtas av styret.

 

  1. Bomiljø

Formålet med ordensreglene er å regulere forholdet beboerne imellom for felles trivsel og trygghet. Vi bor tett, og det er derfor viktig å vise hensyn så vi ikke sjenerer naboene. Vis toleranse og forståelse overfor andre som ikke lever akkurat som du selv. Si fra på en hyggelig måte hvis noe irriterer deg.

Det skal være ro i leiligheten og fellesarealene fra klokken 23.00 til 07.00.

Støy
Volumet på radio, TV eller musikkanlegg må ikke være så høyt at det sjenerer naboene. Dersom du opplever sjenerende støy fra naboene, ta kontakt og si ifra om dette på en hyggelig måte. Dersom det ikke har effekt, kontakt styret.

Balkonger/veranda
Ikke oppbevar ting på verandaen som kan blåse bort, lukte eller være til sjenanse for naboene. Risting av tepper og matter må unngås av hensyn til de som bor i etasjen under deg.

Åpen ild er forbudt og det er kun tillat å bruke el-grill eller gass-grill. Gassflasker skal oppbevares på veranda, ikke innendørs i bodene.

Mating av fugler er ikke tillatt.

Låsing av dører
Alle dører/porter skal være lukket og låst. Døren til bod-anlegget skal alltid være låst og pass på at dører som ikke lukkes av seg selv blir låst, også når besøkende kommer og går.

 

  1. Teknisk bruk av leiligheten

Røykvarslere og sprinkelanlegg
Røykvarsel utløses ved røyk- og varmeutvikling. Det er strengt forbudt å tildekke røykvarsel.
Leilighetene er også utstyrt med sprinkelhoder. Disse må ikke røres på grunn av høyt tykk på hver enkelt enhet.
Kontakt vaktmester for råd og hjelp om hva som kan gjøres med røykvarsel og sprinkelhode ved oppussing som gir mye støv.

El-skap
Inneholder sikringer for leiligheten. Sikringsskapet er utstyrt med jordfeilbryter og hovedstømbryter. Jordfeilbryter er montert på alle sikringer. Strøm-måler har automatisk avlesning.

Varmtvannsmåler
I vannskapet på badet er det plassert måler for varmtvann. Eier er forpliktet til å avlese måleren årlig når styret gir beskjed om det.

Stoppekran
To stykker er plassert i vannskapet på badet og kan stenge alt vann i leiligheten.
For å unngå vannlekkasje anbefales det å at skru vannet av ved fravær over flere uker. 

Vasker og sluk
Fett, kaffegrut eller annet som kan forårsake tilstopping må ikke tømmes i sluk. I WC må det bare kastes toalettpapir. Uvedkommende ting må ikke kastes i toalettet.
Sluk på badet må rengjøres. Skyll vasker og sluk en gang imellom med et middel som løser opp fett og belegg uten å skade avløpet, for eksempel Mudin.

Kjøkkenventilator
Det er felles motor som er plassert på taket. Filter tas ned og rengjøres avhengig av bruk. Ved kjøp av ny ventilator er det viktig å gi beskjed til selger at det er felles ventilasjon. Hvis man ønsker vifte med avtrekk i komfyrtopp, er det ikke tillatt å stenge opprinnelig avtrekk. Kontakt styret hvis noe er uklart.

Ventiler generelt
For at avtrekk  i kjøkken og bad skal virke, er det viktig at ventilene i vinduer eller vegg i stue og kjøkken er åpne. Ventil på bad må rengjøres årlig.

TV
Dekoder og fjernkontroll tilhører leiligheten. Ved flytting skal utstyret være igjen i leiligheten.

Fryser i bod
Ved bruk av fryser i garasjebod, skal styret kontaktes for betaling av strøm.

 

  1. Eiers vedlikeholdsplikt

Andelseier skal holde boligen og annet areal som tilhører boligen (bod og garasjeplass) i forsvarlig stand. Ansvaret omfatter å vedlikeholde rør, sikringsskap fra og med første hovedsikring/inntakssikring, ledninger med tilbehør, varmekabler, inventar og innvendige flater, utstyr inklusiv vannklosett og vasker, samt apparater/utstyr som blir tilknyttet vann, slik som kjøleskap, fryseskap med vann/isbitfunksjon og kaffemaskiner. Listen er ikke komplett.

Våtrom må brukes og vedlikeholdes slik at lekkasjer unngås.

Ansvar for vedlikehold gjelder terrasser/altaner, vinduer- og utvendige vegger der man kommer til uten å bruke lift. Maling og beis til utvendig vedlikehold for bruk til vinduer og terrasser/altaner kan fås hos vaktmester. Maling eller beis til dekke av terrassen/altan må  eier selv bekoste.

Dersom vedlikeholdet er mangelfull kan eier bli ansvarlig ved skader.

På våren vil styret utføre inspeksjoner om vedlikeholdet er akseptabel. Ser man at eier ikke har tilfredsstilt vedlikeholdsplikten kan styret pålegge utbedring med frist for utførelse av maling/beis av områder som er angitt ovenfor. Hvis vedlikeholdet ikke blir utført innen angitt frist, må styret leie inn fagfolk for andelseiers regning, for å få dette gjort.

Ved større vedlikehold som innebærer støy skal naboer og styret varsles.

 

  1. Bygningsmessige forandringer

Bygningsmessige forandringer skal forhånds godkjennes av styret.
Fastmonterte markiser, skilt, antenner og lignende må ikke settes opp uten styrets samtykke.

Nøkler til ytterdør
Det er ikke tillatt å skifte til kodelås eller bytte nøkler på ytterdør uten styrets godkjenning.
Det på grunn av nødsituasjoner som kan oppstå der styret må kunne ha tilgang til leilighetene.

 

  1. Skader

Når skader på borettslagets eiendom kan tilbakeføres til en bestemt person eller familiemedlemmer, vil vedkommende bli gjort økonomisk ansvarlig.  
Forøvrig vises det til generelle erstatningsbestemmelser.

Unngå løse gjenstander på terrasse/altan som kan bli tatt av vinden og påføre skader.
All skade på faste installasjoner skal meldes til vaktmester eller styret.

 

  1. Søppel

Borettslaget har eget søppelrom for husholdningsavfall.Det er satt ut bokser for sortering av matavfall, papiravfall, restavfall og glass/metall. I tillegg stativ for plast og bokser for batterier og lyspærer. For å holde kostnadene lavest mulig, er det viktig å sortere søppelet etter anvisning fra Iris. Annet avfall skal leveres på miljøstasjonen.

 

  1. Fellesanlegg, uterom og svalganger

Det er den enkelte beboers ansvar å holde fellesområdene ryddig og for for søppel. Det gjelder også utenfor egen ytterdør. Alt av private eiendeler som hensettes og som blir stående i fellesarealene uten styrets godkjenning, vil bli fjernet. Dette på grunn at det er rømningsvei ved nødsituasjoner.

Alle fellesarealer skal være røykfrie og det er ikke tillat å kaste snus og sigaretter i fellesarealer.

Sykler
skal hensettes i sykkelstativene som er i garasjen eller ute i fellesarealene.
Det anbefales å ha syklene låst.

Automatiske døråpnere
De automatiske døråpnerne skal benyttes der de er montert. Hvis døren åpnes på vanlig måte med håndtak eller døren holdes åpen, belaster det automatikken og den må repareres.
Det gjelder også heisdørene. Kontakt vaktmester hvis det er behov for å avstille automatikken, for eksempel ved flytting.

 

  1. Garasje

Kjøretøy skal parkeres på anviste parkeringsplasser. Det følger en parkeringsplass med hver leilighet. Parkeringsplassen skal holdes ryddig da det blir rengjort i garasjen med kostebil. Parkeringsplassen kan leies ut, men ikke selges. For at leietaker skal få tilgang til garasjen på telefon, anbefales det å møte opp i Parkstuen på mandager mellom klokka 18-19.

De som har flere parkeringsplasser skal betale en månedlig sum til dekning av vedlikeholdskostnader. Styret skal godkjenne hvis man ønsker å selge den ekstra parkeringsplassen.
Rusing av motorkjøretøy er forbudt.

El-bil ladere
Borettslaget har etablert infrastruktur til el-bil ladere og har avtale med Charge om montering og drift av el-bil ladere. Avtalen er knyttet til betalingsløsning og skal benyttes. Årsaken er at borettslaget har montert og påkostet infrastrukturen.
Kontaktinformasjon: Sales@charge365.no – telefon 930 95 365.

 

  1. Dyrehold

Det er ikke anledning til å anskaffe kjæledyr i borettslaget. Styret kan etter søknad på skjema «Avtale om dyrehold» innvilge dispensasjon når det synes rimelig.(Ordningen er referert på generalforsamlingen i 2010.) Alle typer dyrehold skal godkjennes av styret, også når det gjelder pass av bekjentes dyr.
Søknadsskjema ligger på borettslagets hjemmeside eller kan fås i Parkstuen på mandager mellom klokka 18-19.

Redigert Mars 2023
     Styret